Tarih belli oldu: 600 bin kamu işçisi için zam görüşülecek

Kamu İşçileri, 2025 Toplu İş Sözleşmelerinde Zam Taleplerini Netleştiriyor

Kamu kurumlarında görev yapan yaklaşık 600 bin işçiyi ilgilendiren 2025 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri görüşmelerinde üçüncü toplantı tarihi netleşti. İşçi tarafı zam taleplerini belirlerken, kamu işvereninden henüz resmi bir teklif alınmadı.

Toplantının Tarihi Belli Oldu

Kamu işçileri ile hükümet arasındaki Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü kapsamındaki pazarlık süreci devam ediyor. İşçi ve işveren temsilcilerinin bir araya geleceği üçüncü toplantı, 16 Mayıs Cuma günü yapılacak.

AKP TBMM Grup Toplantısı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü hakkında “İki taraf da yoğun bir şekilde çalışıyor. Sürecin sonuna doğru yaklaşıyoruz. İşveren tarafı teklifini sunacak, işçi tarafı da görüşmelere başlayacak. Ağustos ayında kamu kesiminin toplu sözleşme dönemi başlıyor. Kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Müzakereler devam ettiği için ücret konusuna henüz gelinmedi. Teklif aşamasına gelindiğinde uzlaşıyla bu süreci tamamlayacağımıza inanıyorum.” dedi.

Sendikalar Ne İstiyor?

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ tarafından dile getirilen ortak talepler şunlar:

  • Günlük en düşük brüt ücretin 1.800 TL’ye çıkarılması
  • 2025’in ilk 6 ayı için yüzde 50 zam
  • İkinci ve sonraki altı aylık dönemler için yüzde 25 artış
  • Üzerine ek olarak yüzde 10 refah payı

Bu talepler doğrultusunda işçi kesimi, artan yaşam maliyetleri ve enflasyon karşısında gelirlerini korumayı hedefliyor.

İşveren Henüz Teklif Sunmadı

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 8 Mayıs’taki açıklamasında “Şu ana kadar bize bir teklif gelmedi” diyerek kamu işvereninin süreci uzattığını belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise müzakerelerin devam ettiğini ve ücret teklifine henüz gelinmediğini vurguladı.

“İki taraf da yoğun çalışıyor. Teklif aşamasına gelindiğinde uzlaşıyla bu süreci tamamlayacağız.” – Vedat Işıkhan

Memurları da Etkileyecek

Bu toplu sözleşme sadece kamu işçileri için değil; yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin maaş pazarlığı açısından da önem taşıyor. 8. Dönem Memur Toplu Sözleşmesi görüşmeleri 1 Ağustos 2025’te başlayacak ve özel sektördeki MESS grup sözleşmesi gibi büyük pazarlıklarda referans noktası olacak.

27 Şubat 2025’te TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ zam tekliflerini sundu. İdari maddeler üzerinde uzlaşı sağlandı ve ilk işveren teklifi bekleniyor. 16 Mayıs Cuma günü yapılacak olan 3. toplantı kritik bir aşamayı işaret ediyor.

Kamu İşçilerinin Talebi Ne?

Related Posts

Bakan Yumaklı: Tarımsal üretimi desteklemek için 10 milyar liralık hibe verilecek

Bakan Yumaklı: Tarımsal üretimi desteklemek için 10 milyar liralık hibe verilecek

Ve beklenen açıklama geldi! Destekleme ödemeleri başladı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yapılan çalışmalar sonrasında ilçe ilçe belirlenen çiftçilere destekleme ödemeleri hesaplarına yatırılmaya başlandı. Buna göre, 2024 üretim yılı hububat, baklagil ve dane mısır desteği kapsamında; Alpu …

Emlak piyasasında yeni dönem: Fiyat artışlarına sınırlama yolda!

Emlak sektöründe önemli bir adım atılıyor. İlan ücretlerinin yeniden düzenlenmesi, emlak ilanlarının daha erişilebilir hale gelmesini sağlayacak. Ev arayanlar ve mülk sahipleri için daha avantajlı bir süreç başlayacak.

Bedelli askerlik yapmak isteyenler dikkat: Ödenecek tutar değişiyor

Memur maaşlarına gelecek zamla birlikte bedelli askerlik ücreti de artacak. Temmuz ayında açıklanacak enflasyon verisine kadar başvuru yapanlar farkı ödememiş olacak.

Özgür Karabat’tan Mehmet Şimşek’e sert çıkış

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, “Türkiye’nin ekonomisi Mehmet Şimşek’in dediği kadar iyiyse, neden en ufak iç ve dış şokta sarsılıyor? Program çalışıyorsa neden vatandaşa radar tuzakları kurup milyarlarca liralık kaynak yaratıyorsunuz …

Güneydoğu’nun 5 aylık dolarlık hububat ihracat miktarı açıklandı

GAİB’den yapılan açıklamaya göre, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı, yılın ilk 5 ayında yüzde 7,9 artışla 1,5 milyar dolara ulaştı. Miktar olarak ise yüzde 4,5 artışla 1,9 milyon tona yaklaşılan dönemde, 431,3 bin ton makarna …