Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’ndan iyi yaşlanma önerileri: Lokmaları azalt adımları çoğalt

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü yazısında iyi yaşlanma önerilerinde bulundu. Müftüoğlu’nun aktardığına göre bilimsel araştırmalar net ve açık olarak, yaşımız ilerledikçe gençlik ve yetişkinlik dönemimize oranla “daha çok bitki bazlı” beslenip “daha az kalori” yüklenmemiz yani “daha az yememiz”, diğer bir deyişle “lokma sayımızı azaltıp egzersize öncelik vermemiz”, net ve açık anlatımıyla, hayatımıza hareket katıp adım sayımızı yükseltmemiz gerektiğini söylüyor.

Kendisinin de hastalıklarına sık sık söylediği eski önemli bir mottosunun her zaman geçerli olduğuna dikkat çekti:

“‘LOKMALARI AZALT, ADIMLARI ÇOĞALT!’ Bu tavsiye bana göre net ve açık bir ‘İYİ YAŞLANMA KRİTERİ’dir.”

Müftüoğlu şöyle yazdı:

“Neredeyse 50 yıla yaklaşan hekimlik tecrübemin net sonucu şudur: Her türlü fiziksel aktivite özellikle metabolik sağlık için faydalıdır, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı metabolik hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Büyük toplumsal çalışmaların bilimsel verileri de bu bilgiyi doğruluyor. Örneğin, toplam enerji harcaması aynı olduğunda, en çok yürüyüş yapan ve düzenli aktivite yapan kişilerin tip 2 diyabet riskleri önemli ölçüde düşüyor. Peki, yürüyüşün faydası sadece bunlarla mı sınırlı? Hayır! Diğer faydalar için sıradaki kutuya geçebilirsiniz…

Günde yaklaşık 10 bin adım yürümek daha az adım sayısıyla karşılaştırıldığında…

    1. Bunama riskini yüzde 50,
    2. Erken ölüm riskini yüzde 50-70,
    3. Tip 2 diyabet riskini yüzde 44,
    4. Obezite riskini yüzde 31 azaltmakta;
    5. Kanser oluşumunda, uyku apnesinde, reflü sorununda ve major depresyonda ise şaşırtıcı faydalar sağlamaktadır.

Kısacası günümüzün en yaygın sağlık sorunları olan “kronik hastalıklar”ın önlenmesinde egzersiz alışkanlığı özellikle de “günlük düzenli yürüyüşler” ve tabii ki atacağınız adımların sayısı önemli bir belirleyicidir.

Bana göre eğer 50’li yaşlar sonrasında da sağlıklı kalmak ve iyi yaşamak istiyorsanız…

    1. Daha az yiyin, her 10 yılda bir, “günlük kalori tüketiminizi yüzde 5-10 azaltmayı” hedefleyin.
    2. Hayvansal ürünleri azaltıp bitki bazlı beslenmeye ağırlık verin.
    3. Günde en az 7000-7500 adım atmaya çalışın ve bu adımları sadece bir zaman dilimine sıkıştırmak yerine aralıklı olarak gün içine yayın.
    4. Adım sayınızı yavaş yavaş 10 bin adıma yaklaştırın. 5 binin altına düşmesine izin vermeyin.
    5. Haftada ortalama 100-150 dakika boyunca kalp atış hızınızı maksimum kalp atış rakamınızın yüzde 60’ın üzerine çıkarmaya gayret edin. (NOT: Bu maddeyi uygulamaya koymadan önce mutlaka bir tıbbi kontrolden geçmeyi ve doktorunuzun onayını almayı unutmayın.)”

Yazının tamamı için .

(Hürriyet)

 

 

Related Posts

Cilt kanseri vakalarında korkutan artış: Nasıl korunuruz?

Hem Türkiye’de hem de dünyada cilt kanseri vakalarında artış görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Yusuf Kelleci, cilt kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. Kelleci, “Güneşin zararlı etkilerine bağlı cilt hasarlarının yüzde 90’ı, korunma önlemleriyle engellenebilmektedir” dedi.

Alerjik rinit baharla birlikte artıyor: Sinüzite dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

20’lik Dişlere Dikkat !

20’lik dişlerin estetik açıdan çok önemli olduğunu anlatan uzmanlar, 20’lik dişlere yapılacak müdahalelerin gülüş estetiğini etkileyeceğini söyledi. 

1 fincan içen boğaz ağrısını unutuyor! Doktorların doğal reçete, antibiyotik gibi etki ediyor

İster soğuk algınlığınız olsun ister mevsimsel alerjilerle mücadele ediyor olun, boğaz ağrısıyla uğraşmak can sıkıcı bir durum olabilir. Sıcak sıvılar tahrişi hafifletmeye yardımcı olabileceğinden, yaygın bir çözüm sıcak çay içmekten geçer. Ancak kesin bir çözüm arıyorsanız size nokta atışı bir çay önereceğiz. İşte boğaz ağrısını alıp götüren o çay!

Deprem gecelerinde araçta uyuyanlar dikkat! Hayati tehlike taşıyor

İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok vatandaş, artçı sarsıntı korkusuyla geceyi dışarıda geçirmeyi tercih etti. Evlerine girmeye çekinen birçok kişi, araçlarında konakladı. Güvenli Sürüş Uzmanı Erhan Arıkan, bu tercih sırasında yapılan hayati bir hataya dikkat çekiyor.