Kredi kartı olan herkesi ilgilendiriyor: O paralar iade edilecek

İşletmeler, Kredi Kartı Kullanımından Ek Ücret Talep Edemiyor!

Kredi kartı ile ödeme yapan tüketicilerden “komisyon” adı altında ek ücret talep eden işletmeler hakkında Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) vatandaşları uyararak, kesilen tutarların iadesinin mümkün olduğunu vurguladı.

TÜKONFED Başkan Vekili İbrahim Güllü, bazı işletmelerin kredi kartı ile ödeme alan müşterilere ekstra ücret yansıttığını belirtti. Bu uygulamanın, hem 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’na hem de Vergi Usul Kanunu’na aykırı olduğunu ifade etti. Güllü, “İşletmelerin, kart kullanımından kaynaklanan maliyetleri fiyatlara yansıtması haksız kazanç anlamına gelir. Bu durum, ticari ahlaka da aykırıdır” dedi.

“Kredi Kartı Kullanımından Ek Ücret Talep Edilemez”

Sputnik’te yer alan habere göre, 5464 sayılı kanunun 17. maddesine göre, üye iş yerlerinin kredi kartı ile yapılan ödemelerde müşteriden komisyon veya benzeri bir ödeme talep etmesi açıkça yasak. Güllü, “Bu hükme aykırı hareket eden iş yerlerinin sözleşmeleri feshedilir ve bir yıl süreyle yeni sözleşme yapmaları engellenir” dedi.

Kesilen Komisyon İadesi Mümkün

Tüketiciler, kartla ödeme sırasında alınan bu tür bedellerin iadesini talep edebiliyor. Güllü, hak arama sürecini şöyle açıkladı:

Tüketiciler, ödeme yaptıklarına dair belge ve fişlerle birlikte tüketici hakem heyetine e-Devlet üzerinden ya da doğrudan başvuru yapabilir. Bu başvuru ile komisyon adı altında alınan ücretin, ticari faiziyle birlikte iadesi talep edilebilir.

Ayrıca BDDK, Ticaret Bakanlığı ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na da şikâyette bulunulabilir.

Güllü, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 77. maddesi kapsamında 863 bin 500 TL’ye kadar idari para cezası uygulanabileceğini belirtti.

Bankalara da Düzenleme Talebi

TÜKONFED, sadece işletmeleri değil bankaları da uyardı. Güllü, bankaların iş yerlerinden aldığı komisyon oranlarının yüksekliğinin kayıt dışılığı teşvik ettiğini söyledi. “Komisyon oranları yüzde 4’lere kadar çıkıyor. Bu yükü taşıyamayan işletmeler, maliyeti tüketiciye yansıtıyor. Kamu otoritesinin bu komisyonları en fazla yüzde 1 seviyesine çekmesi gerekiyor” dedi.

Related Posts

TUSAŞ ile Airbus arasında ortaklık anlaşması imzalandı

TUSAŞ ile Airbus arasında ortaklık anlaşması imzalandı

Kuraklık Konya’yı kötü vurdu

Kuraklığın etkisi Konya Ovası’nı vurdu. Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen bölgede buğdayda yüzde 15, arpada ise yüzde 30’a varan rekolte kaybı yaşandı.

Edirne’de Restoranda Yangın

Edirne’de bir alışveriş merkezindeki restoranda çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Brazilya Borsası, ABD ile geriliminin gölgesinde yükseldi

Brezilya’nın önde gelen hisse senedi endeksi Ibovespa, haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,7 oranında yükselerek 134.000 puan sınırına dayandı. Bu artış, Washington ile Brasília arasında artan siyasi gerilime rağmen gerçekleşti. Özellikle ABD’nin …

Şuhut’ta Fasulye Fiyatları Düştü

Afyonkarahisar’da fasulye hasadı başladı; fiyat 15-20 TL, verim düşük, çiftçi umudunu ikinci hasada bağlıyor.

Güzel Kardeşler, Babaları İçin Mevlit Düzenledi

Mithat Güzel’in vefatının 3. yılında, Oltu’da mevlit programı düzenlendi. Yoğun katılım oldu.