“HPV aşısı özellikle 9-26 yaş arasındaki bireylerde etkin koruma sağlıyor”

HPV Aşısı ile Serviks Kanserinden Korunmak Mümkün

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Mustafa Doğan, cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün yol açtığı rahim ağzı (serviks) kanserinde erken tespitin önemine dikkat çekti. Doç. Dr. Doğan, “Bu kanserin birinci önlemi, HPV aşısıdır. Özellikle 9-26 yaş arasındaki bireylerde etkin koruma sağlayan bu aşının 45 yaşına kadar uygulanması önerilmektedir” dedi.

Doç. Dr. Mustafa Doğan, cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün sebep olduğu rahim ağzı kanserinin dünya genelinde kadınlarda en sık görülen 4. kanser türü olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de 2023 yılında 2.150 kadında bu kanser türüne rastlandığını belirtti.

HPV virüsünün genital siğillere sebep olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Doğan, virüsün ayrıca rahim ağzı kanseri, penis kanseri, vulva kanseri gibi ciddi kanser türlerine yol açabileceğine dikkat çekti. Erken tespitin ve koruyucu önlemlerin önemine değinen Doğan, “Rahim ağzı kanseri ölümcül olabilir. Bu nedenle aile sağlığı birimlerinde veya KETEM birimlerinde düzenli taramalar yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

“HPV Aşısı Cinsel Yaşam Öncesi Başlanmalı”

HPV virüsünün vücuda bulaşması durumunda ciltte siğillere neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Doğan, aşının önemli bir koruyucu tedbir olduğunu söyledi. Doğan, “HPV aşısı özellikle 9-26 yaş arasındaki bireylerde etkin koruma sağlamaktadır. Ayrıca aşının cinsel yaşam öncesinde uygulanması, hastalıktan korunmada üstün bir başarı sağlamaktadır.” dedi.

HPV aşısının erken yaşlarda başlanmasının önemine vurgu yapan Doğan, hastalığın geç tespit edilmesi durumunda ciddi sonuçların ortaya çıkabileceğini ifade etti. Aşının yanı sıra düzenli taramaların da önemli olduğunu belirten Doğan, kadınların belirli periyotlarla sağlık kuruluşlarına başvurarak kontrol olmaları gerektiğini belirtti. (DHA)

 

Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – DEM Parti heyetinin siyasi parti ziyaretlerinde neler konuşuldu, yol haritasında neler var?

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Erdoğan gölgede kalmaya kararlı
 
TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Yılın ilk tuhaf Netflix sorusu; son 1 yılda kaç ay yaşlandınız?
 
TIKLAYIN – Benzine zam geldi: Fiyatlar gece yarısı güncellendi
 
 

 

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Metan Gazı sessiz tehlike: Belirtiler, önlemler ve ilk yardım yöntemleri

Irak’ın Kuzeyinde metan gazı zehirlenmesi nedeniyle 12 askerimizin şehit olmasının ardından Metan Gazı konusu tekrar gündeme geldi. Altınbaş Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Özlem Karagöl, metan gazı ile ilgili kapsamlı bir bilgilendirme yaptı. Peki, metan gazı nedir, nasıl oluşur? Metan gazı zehirlenmesi belirtileri neler?

Uzmanlardan sıcak havaya karşı kefir tavsiyesi

Uzmanlardan sıcak havaya karşı kefir tavsiyesi

Günümüzde Arkadaşlıklar Çıkar Üzerinden Kuruluyor!

Uzmanlar, günümüzde arkadaşlıkların çıkar ilişkileri üzerinden kurulduğunu belirterek, yoldaşlık geleneğinin de sürdüğünü ifade etti. 

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”