Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği’nden Yenilikçi Bağlantı Modeli
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, mevcut kapasite ve işletmecilerin trafo ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yeni bir bağlantı modeli geliştirdiklerini söyledi. Yaptığı açıklamada Erkan, “5.1.j” olarak adlandırılan bağlantı modelini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna sunduklarını belirterek, bu modelin Türkiye’nin enerji dönüşümü yol haritasında önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.
Lisanssız enerji projelerinde kullanılacak olan yeni bağlantı modelinin sektöre önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Erkan, 5.1.j modeli ile sanayi ve ticari işletmelerin mevcut şebeke yapısına bağımlı kalmadan yenilenebilir enerji projelerini hayata geçirebileceklerini belirtti. Ayrıca, öz tüketim esasına dayanan bu yeni bağlantı şeklinin sektörde yatırımları hızlandıracağını ve ciddi bir hareketlilik yaratacağını dile getirdi.
GENSED olarak sundukları yeni bağlantı modeli ile güneş enerjisi santrali (GES) projelerine öz tüketim amaçlı özel kapasite tahsis edilmesini sağlayacaklarını belirten Erkan, bu sayede sektördeki durgunluğun önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi.
İhracatta Rekabet Avantajı Sağlayacak Bir Adım
Sınırda Karbon Düzenlemesi kapsamında Avrupa’ya ihracat yapan firmaların karbon ayak izlerini azaltmak için çatılarına GES kurmak istemelerine rağmen kapasite kısıtları nedeniyle bu başvuruların reddedildiğini belirten Erkan, yeni bağlantı modelinin ihracatçı firmalara büyük kolaylık sağlayacağını söyledi. Avrupa’ya yapılan ihracatın çoğunluğunun gerçekleştiği düşünüldüğünde, enerji maliyetlerinin azaltılması ve rekabet avantajı kazanılmasının önemine değinen Erkan, GES kurulumlarının desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, sektörde bazı uygulayıcıların ve yatırımcıların kontrolsüz GES kurulumları gerçekleştirdiğine dikkat çeken Erkan, yeni bağlantı modelinin bu tür projelerin önüne geçilmesinde kritik bir rol oynayacağını belirtti.
Yenilenebilir Enerji Kullanımının Zorunlu Hale Gelmesi
1 Ocak itibarıyla, 2 bin metrekareden büyük yeni binalarda enerji ihtiyacının en az %10’unun yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasının zorunlu hale geldiğini belirten Erkan, yapı ruhsatı almak isteyen yatırımcıların GES projelerine yer vermesi gerektiğini dile getirdi. Ancak, şebeke kapasitesi problemlerinin GES kurulumlarını engellediğini ifade eden Erkan, yeni bağlantı modelinin bu engeli ortadan kaldırarak tüm yeni binalarda GES kurulumunun teşvik edilmesini amaçladıklarını sözlerine ekledi.
More Stories
Yerli Yatırımcılar Yurt Dışına Kaçıyor
Petrol düşüşünü sürdürüyor
Kartepe’de Sondaj Çalışmasında Yanan Gaz 17 Gündür Sürüyor