Düşük enerjili seradan Avrupa’ya ‘sıfır pestisitli’ domates!

Sivas’ta Jeotermal Enerjiyle Üretim Yapan Cam Serada Domates İhracatı Başladı

Sivas’ta geçen yıl sonunda faaliyete geçen ve 41 bin metrekarelik alanda üretim yapan cam sera, jeotermal enerji kullanarak domates ihracatına başladı. Kentin en büyük cam serası olan tesis, 36 derecelik termal ısı ile çalışarak en düşük enerjili sera unvanına sahip.

Yukarıyıldızlı köyü yakınlarında bulunan sera, hem çevreci hem de verimli bir üretim modeli sunuyor. Yıl boyunca 10 ay boyunca ürün alınacak olan serada, kimyasal madde kullanılmadan tamamen doğal yöntemlerle domates yetiştiriliyor ve Avrupa ülkelerine ihracat yapılıyor. Tesiste çoğunluğu kadın olmak üzere yaklaşık 50 kişi istihdam ediliyor.

‘İyi Tarım Uygulamalarıyla Çalışıyoruz’

Seranın proje koordinatörlüğünü üstlenen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Volkan Yörük, yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi: “Geçen yıl Sivas’a sera kurulamaz denildikten sonra burada üçüncü seramızı faaliyete geçirdik. Toplamda 120 dönüm cam sera alanına ulaştık. Sera, 36 derecelik jeotermal su ile en düşük enerjiyle çalışabilen bir sistem. Burada Hollanda tipi cam sera kullanılıyor ve tamamen iyi tarım uygulamaları gerçekleştiriliyor. Bu sayede düşük enerjiyle yüksek verim elde edebiliyoruz.”

‘Sloganımız Sıfır Pestisit’

Serada ayrıca böcek ve hastalıklarla biyolojik mücadele yapıldığını belirten Yörük, “Kimyasal kullanımı minimuma indirerek zararlı böcekleri faydalı böceklerle dengelemeye çalışıyoruz. Seranın üretiminde hiçbir kimyasal madde kullanılmıyor. Bu sayede pestisit kalıntısı gibi sorunlarla karşılaşmıyoruz. Ürünlerimizin tamamı Avrupa’ya ihraç ediliyor. Bu yıl yaklaşık 1600 ila 1800 ton domates rekoltesi bekliyoruz ve tamamını Avrupa’ya ihraç etmeyi planlıyoruz. Sıfır pestisit ilkesiyle güvenilir ve doğal ürünlerimizi tüketicilere sunuyoruz” dedi.

Pestisit Nedir?

Pestisitler, zararlı organizmaları kontrol altına almak için kullanılan kimyasallardır ve doğal tarım uygulamalarında sıklıkla tercih edilmez. Pestisit kullanımı, çevre ve insan sağlığı için risk oluşturabilir. Bu nedenle sıfır pestisit ilkesiyle çalışan seralar, sağlıklı ve güvenilir tarım ürünleri sunmaktadır.

Related Posts

TUSAŞ ile Airbus arasında ortaklık anlaşması imzalandı

TUSAŞ ile Airbus arasında ortaklık anlaşması imzalandı

Kuraklık Konya’yı kötü vurdu

Kuraklığın etkisi Konya Ovası’nı vurdu. Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen bölgede buğdayda yüzde 15, arpada ise yüzde 30’a varan rekolte kaybı yaşandı.

Kredi kartı olan herkesi ilgilendiriyor: O paralar iade edilecek

Kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) vatandaşlara uyarıda bulunarak, o paraların iadesinin mümkün olduğunu açıkladı. İşte bütün ayrıntılar…

Edirne’de Restoranda Yangın

Edirne’de bir alışveriş merkezindeki restoranda çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Brazilya Borsası, ABD ile geriliminin gölgesinde yükseldi

Brezilya’nın önde gelen hisse senedi endeksi Ibovespa, haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,7 oranında yükselerek 134.000 puan sınırına dayandı. Bu artış, Washington ile Brasília arasında artan siyasi gerilime rağmen gerçekleşti. Özellikle ABD’nin …

Şuhut’ta Fasulye Fiyatları Düştü

Afyonkarahisar’da fasulye hasadı başladı; fiyat 15-20 TL, verim düşük, çiftçi umudunu ikinci hasada bağlıyor.