“`html

Mahmut ve İsmigül Nesim çiftinin en küçük çocuğu Berfin, geçen kış mide bulantısı ve kusma şikayetleri nedeniyle hastaneye getirildi.

Başlangıçta mevsimsel bir enfeksiyon olarak değerlendirilen durumunda, Berfin normal ilaç tedavisi ile iyileşti. Ancak, geçtiğimiz ay bulantı ve kusmaların yeniden başlaması üzerine, aile Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Acil Servisi’ne başvurdu. Röntgen görüntülerinde, midede ve bağırsaklarda boncuk benzeri yabancı cisimler bulundu. Aile, çocuğun kolye veya bilekliği yuttuğunu düşünürken, doktorlar manyetik boncuklar üzerinde durdu. Berfin’in durumu dikkatle takip etmek için hastaneye yatırıldı, ancak durumu daha karmaşık hale geldi.

Berfin’in yuttuğu cisimlerin manyetik boncuk olduğu anlaşılınca, acil bir ameliyat gerçekleştirilmesi gerekti. Çocuk Cerrahisi ve Gastroenteroloji ekiplerinin birlikte müdahale ettiği 5 saatlik operasyon sonunda, Berfin’in sindirim sisteminden toplamda 66 adet manyetik boncuk çıkarıldı. Ameliyat sırasında midede 3, ince bağırsakta 2 delik ve yapışıklık da tespit edildi. Yaklaşık 7 ay boyunca vücutta kalan boncuklar, organları birbirine yapıştırmış ve ciddi zarar vermişti. Boncuklar çıkarıldı ve laparoskopik yöntemle delikler onarıldı.
Baba Mahmut Nesim, çocuklar için tehlikeli olan bu boncukların oyuncak olarak satılmasının yasaklanması gerektiğini belirtiyor ve “Bu, yalnızca bir oyuncak değil, büyük bir tehlike” diyor.
“ÇOKLU MIKNATIS YUTMA ACİL MÜDAHALE GEREKTİRİYOR”
Berfin’in ameliyatını gerçekleştiren Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Çakmak, “3 yaşındaki bu çocuğun acil durumu, mide bulantısı ve kusma ile başladı. Röntgende çok sayıda boncuk göründü ve aile, bunun plastik oyuncaklar olduğunu düşündü. Ancak, durum manyetik boncuk vakalarına benziyordu. Takip gerekse de, çoklu mıknatısların yutulması durumunda acil müdahale kaçınılmazdır. Bu tür yabancı cisimler, organlarda ciddi hasarlara yol açabilir” diye açıklamada bulundu.

“MİDE VE BAĞIRSAKLAR SON DAKİKA BİR TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYDI”
Opr. Dr. Çakmak, ameliyatta 34 adet manyetik boncuğun mideden çıkarıldığını belirtti. Osteoporozu eşliğinde yapılan endoskopi işlemleri sırasında, midede üç yer, ince bağırsakta ise iki adet delinme belirlendi. Bu yapışıklık ve delikler, boncukların uzun süre vücutta kalmasının sonucu olarak ortaya çıktı. Toplamda 66 manyetik boncuk çıkardıktan sonra, hastanın organları laparoskopik yöntemle onarıldı.
“MANYETİK BONCUK TEHLİKELİ BİR OYUNCAK”
Dr. Çakmak, yutulan manyetik boncukların, organizmaya yerleşerek hızla yapıştığını belirtti. “Çoğu zaman bu çocuklar hastaneye başka rahatsızlıklarla başvuruyor. Röntgende bu cisimler belirleniyor ve cerrahi müdahale gerekiyor. Manyetik boncuklar, vücutta ciddi yaralara yol açabiliyor,” diye ekledi.

“SATIŞI YASAKLANSIN, HAYATLARI TEHLİKE ALTINDA”
Son zamanlarda manyetik boncuklarla ilgili başvurularda büyük bir artış gördüklerini söyleyen Dr. Çakmak, “Sadece bizim hastanemizde her ay 3-5 vakada yabancı cisim yutma olaylarıyla karşılaşıyoruz. Bu otomatik olarak çok riskli ameliyatları beraberinde getiriyor. Bu durumda iç organların delinmesi gibi tehlikeler yaşanıp hastanın hayatı riske giriyor. Bizler, pek çok hemşire ile bu oyuncakların satışının yasaklanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“ÖLÜM RİSKİ YARATAN BİR OYUNCAK”
Berfin’in babası Mahmut Nesim, çocuğunun ilk hastane ziyaretinin kış aylarında bulantı ile olduğunu, mevsimsel enfeksiyon düşünülerek tedavi gördüğünü bildirdi. Ancak, bulantıların yeniden başlaması üzerine acil hastaneye başvurduklarını belirtti. “Röntgen sonuçlarını gördüğümüzde büyük bir şaşkınlık yaşadık. İlk başta kolye ya da bilekliktir dedik, ancak bunların manyetik boncuk olduğunu öğrenince şok olduk,” diye ekledi. Bu tür nesnelerin çocuk oyuncakları arasında yer almasının son derece tehlikeli olduğunu vurguladı.
“`