DİSK’ten enflasyon verilerine tepki: TÜİK, milyonların ekmeğiyle oynadı

DİSK Araştırma Merkezi: TÜİK, Milyonların Ekmeğiyle Oynadı

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2024 yıl sonu enflasyon verileriyle hesaplanan işçi, memur ve emekli maaş zamlarına ilişkin yaptığı açıklamada TÜİK’ın milyonların ekmeğiyle oynadığını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aralık ayında %1,03 oranında artarken, yıllık enflasyon %44,38 olarak gerçekleşti.

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), aralık ayında aylık bazda %2,34, yıllık bazda ise %83,40 enflasyon açıkladı.

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), TÜİK’in 2024 yıl sonu enflasyon verileriyle hesaplanan işçi, memur ve emekli maaş zamlarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Memur maaşlarını ve emekli aylıklarını belirleyecek olan altı aylık tüketici enflasyonu %15,75 oldu. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri için %15,75 artış uygulanırken, memur ve memur emeklilerin maaş ve aylık artışları toplu sözleşme hükmü nedeniyle %11,54’te kaldı” denildi.

TÜİK’in Aralık 2024 döneminde gıda enflasyonunu %43,58 olarak açıkladığı ancak bu enflasyonun vatandaşın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmaktan uzak olduğu belirtildi. ”DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre emeklilerde gıda enflasyonu %60 oldu. Üçüncü %20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu %48,7 olurken, düşük gelirli ikinci %20’lik grubun gıda enflasyonu %60,9 ve en yoksul %20’lik gelir grubun gıda enflasyonu %77,4 olarak gerçekleşti. Son bir yıllık seri, ortalama resmi enflasyon ile en yoksul kesimin enflasyonu arasında ciddi bir fark olduğunu gösteriyor” denildi.

Yüksek gelir gruplarının daha düşük gıda enflasyonu hissettiğinin görüldüğü açıklamada, “Dördüncü (yüksek) %20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu %42,5 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu %30,7 oldu. Böylece en yoksul gelir grubunun gıda enflasyonu %77,4 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu %30 düzeyinde kaldı. Bu durum enflasyonun gelir gruplarına, farklı toplumsal kesim ve sınıflara göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor” ifadeleri yer aldı.

Resmi ortalama enflasyon oranları da düşük gelirlilerin, emekçilerin günlük yaşamda karşılaştığı ve hissettiği oranlar olmadığı dile getirilen açıklamada, şunlar denildi:

”Uluslararası alanda Avrupa, ABD, Almanya ve Japonya Merkez Bankaları gibi çeşitli kuruluşlar tarafından hissedilen/algılanan ve beklenen tüketici enflasyonu düzenli olarak yayımlanıyor. Ancak TÜİK, aylık Tüketici Eğilim Anketi gerçekleştirmesine rağmen, bunun çıktısı olan ‘hissedilen/algılanan enflasyon’u açıklamıyor. TÜİK, uluslararası kuruluşların yaptığı gibi halkın hissettiği/algıladığı enflasyon oranı ve beklenen enflasyonu da elinde hazır bulunan verileri işleyerek yeni bir veri olarak yayımlamalıdır. TÜİK ayrıca gelir gruplarına göre enflasyon farklılaşmasını da açıklamalıdır.”

Related Posts

Toplanan inek sütü miktarı mayısta azaldı

Türkiye genelinde toplanan inek sütü miktarı, mayısta 2024’ün aynı ayına göre yüzde 2 azalış göstererek 999 bin 348 ton oldu.

Fiyatlar 26. ayda da düştü: Üreticiler dar boğazda

İsviçre İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, üretici ve ithalat fiyatları haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 azaldı. Bu, aralıksız 26. düşüş ayı olurken, Aralık 2024’ten bu yana görülen en sert gerileme olarak kayda geçti …

Muhittin Böcek hibe etti: Kilosunu 700 bin liradan satıyorlar

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal üretimi çeşitlendirmek ve kırsalda kalkınmayı desteklemek amacıyla başlattığı projede önemli bir aşamaya geçildi. MUHİTTİN BÖCEK HİBE ETTİ Başkan Muhittin Böcek’in “Yerelden Kalkınma” vizyonu doğrultusunda …

Isı pompası pazarı Türkiye’de büyüyor

Enerji verimliliği ve karbon salımının azaltılmasında önemli rol üstlenen ısı pompası pazarının Türkiye’de hızla büyüdüğü belirtildi.

Çin’in teşvik planı zora girdi: Bankalar tüketici kredisi hedeflerinde zorlanıyor

Çin ekonomisindeki yavaşlama ve özellikle emlak sektöründeki sıkıntılar, tüketicilerin harcama eğilimlerini olumsuz etkiliyor. Artan belirsizlikler ve iş piyasasındaki durgunluk, hanehalkının yeni kredi alma isteğini azaltırken, mevcut borçlarını …

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …