Adana’da Zirai Don Uyarısı

Adana’da Meteoroloji tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, 21-24 Şubat tarihlerinde Adana genelinde zirai don beklenirken, Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Çiftçilerimizin olası zararları en aza indirmek için gerekli tedbirleri vakit kaybetmeden almaları gerekmektedir” dedi.

Zirai donun özellikle narenciye, seracılık ve erken ekimi yapılan tarım ürünleri üzerinde ciddi zararlara yol açabileceğini anlatan Doğan, bu kapsamda, çiftçilerin alabileceği başlıca önlemleri şöyle sıraladı:

“Yeraltı sulama sistemleri olan çiftçilerimizin bu sistemlerini devreye almaları, rüzgar pervanesi bulunan çiftçilerimizin pervane bakımlarını yaptırmaları ve hazır bekletmeleri, seralarda plastik örtülerin altında tül örtü kullanılması veya açık alanlardaki bitkilerin uygun malzemelerle örtülmesi.”

Doğan, geçmiş yıllarda Adana’da meydana gelen zirai don olaylarının, tarım sektörüne büyük zararlara yol açtığını belirterek, “Özellikle 2014 ve 2015 yıllarında yaşanan don hadiseleri, narenciye ve meyve üretiminde ciddi kayıplara neden olmuştur. 2015 yılında gerçekleşen don, bazı ürünlerde yaklaşık yüzde 30 oranında üretim kaybına yol açmıştır. Ayrıca, 2022 yılında Mart ayında yaşanan don olayları, başta narenciye olmak üzere, patates, domates, şeftali, nektarin, erik, karpuz ve kavun gibi tarım ürünlerine zarar verdi” diye konuştu.

Doğan, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak çiftçilerin bu tür olaylara karşı daha bilinçli ve hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti. Bu süreçte çiftçilerin tarlalarını ve seralarını daha yakından takip etmeleri, meteorolojik tahminleri düzenli olarak izlemeleri gerektiğini vurgulayan Doğan, “Çiftçilerimizin emeklerinin zarar görmemesi için bu tedbirlerin titizlikle uygulanmasını rica ediyorum. Tüm üreticilerimize bol bereketli bir sezon dilerim” dedi. – ADANA

Related Posts

3 yerli ilaç adayında ‘stratejik eşik’ aşıldı

Türkiye’de ilaç endüstrisi, finansman ve akademik çalışmaları buluşturan bir platform olarak 4 yıl önce kurulan Trustlife, sistem biyolojisi ve yapay zekâ temelli yöntemlerle geliştirilen 3 yeni ilaç adayı, Faz I klinik araştırmalarına başlama aşamasına geldi.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (6 Mayıs 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 79,28 puan ve yüzde 0,87 artışla 9.191,47 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 41,7 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,15 …

Yumruk atmak bu kadar kolay olmamalı

Öncelikle CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e geçmiş olsun. Birincisi, burada bir koruma ihmali olduğu çok açık. Ana muhalefet partisi genel başkanının korumaları çok daha hassas, uyanık, dikkatli olmalı. İkincisi, Türkiye’nin artık bu “basit” gibi görünen “basit yaralamalı” şiddet olaylarına çok sert tedbirler almasının zamanı geldi de geçiyor. Trafikte, sokakta, çarşıda, pazarda en küçük meselede yumruk savuranlara, bıçak çekenlere, silah gösterenlere, sopa taşıyanlara caydırıcı cezalar gelmeli. Ceza

En ucuz arabalar belli oldu! Bu fiyatlara herkes araba sahibi olabilecek…

Türkiye’de manuel araçların zorluğu nedeniyle otomatik vitesli araçlara ilgi her geçen gün artıyor. ÖZELLİKLE TRAFİKTE BÜYÜK AVANTAJ Otomatik vitesli araçlar, özellikle şehir içi trafikte büyük avantaj sağlıyor. Otomatik şanzıman sistemlerinin …

Rus imalatında daralma ikinci aya taşındı

Rusya’da S&P Global tarafından ölçülen imalat sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Nisan 2025’te 49,3 seviyesine yükseldi. Bu değer, Mart ayındaki 48,2’lik üç yıla yakın dip seviyeden hafif bir toparlanmayı işaret etti. Ancak endeksin 50 eşik …

‘Tüketici enflasyonu kesintisiz düşüşünü sürdürmektedir’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Tüketici enflasyonu nisan ayında yıllık yüzde 37,9 seviyesine gerileyerek, dezenflasyonun başladığı 2024 yılı haziran ayından bu yana 37,6 puan ile kesintisiz düşüşünü sürdürmektedir.” ifadesini kullandı.