Azerbaycan basınının 150 yıllık hafızası müzede



Azerbaycan Basınının 150 Yıllık Hafızası Müzede

Şark Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Akif Aşırlı, uzun yıllara dayanan meslek hayatında biriktirdiği zengin arşiv belgeleri, nadir gazeteler, dergiler, kitaplar ve görsellerle Azerbaycan basınının hafızasını tek bir çatı altında topladı.

İlk Azerbaycan Gazetesi Sergileniyor

Müze niteliğindeki ofisinde, 1875 yılında yayımlanan ilk Azerbaycan gazetesi olan “Ekinçi”den bugüne kadar birçok önemli yayına yer veriliyor.

Yüzlerce Orijinal Nüsha Bulunuyor

Azerbaycan basın tarihi, siyasi ve kültürel değişimlere tanıklık etmiş olup, Aşırlı’nın arşivinde Çarlık Dönemi, Sovyetler Birliği yılları ve bağımsızlık sonrasına ait yüzlerce orijinal nüsha bulunmaktadır.

Ofis, sadece yazılı basın örneklerini değil, aynı zamanda daktilolar, matbaa araçları ve farklı gazetecilik dönemlerine ait fotoğraflarla da geçmişe ışık tutmaktadır.

Aşırlı’nın bu girişimi, genç gazetecilere ilham kaynağı olmanın yanı sıra araştırmacılar için de önemli bir başvuru merkezi olma niteliği taşımaktadır.

Ülkenin Medya Hafızasını Koruma

Azerbaycan’da bireysel çaba ile kurulan bu özel müze, ülkenin medya hafızasını koruma amacıyla değerlendirilmektedir.

Müzenin kapılarını açan Aşırlı, 30 yılı aşkın süredir gazetecilik yapmakta olduğunu ve basın tarihi konusunda araştırmalar yaptığını belirtmiştir.

“150 Yıllık Hafızayı Gelecek Nesillere Aktarmak İstiyorum”

Aşırlı, basın tarihine dair kitaplar yazdığını ve aynı zamanda üniversitede bu konuda ders verdiğini vurgulayarak, “Azerbaycan basınının 150 yıllık şerefli yolculuğunda bir müzenin olmaması beni bu boşluğu doldurmaya teşvik etti.” demiştir.

“Müze Yardım Almadan Oluşturuldu”

Yıllardır topladığı belge ve objelerle müzesini oluşturan Aşırlı, “Müze, hiçbir devlet veya diğer kurumdan yardım almadan oluşturuldu. Altı odadan oluşan müzeyi genç gazeteciler ve gazetecilik öğrencileri sık sık ziyaret etmektedir. Onlara Azerbaycan basınının evrimini anlatıyoruz.” şeklinde konuşmuştur.

Aşırlı, müzede Azerbaycan basınının önde gelen isimlerine ait resimlerden oluşan tabloların da sergilendiğini belirterek, “Müzenin amacı, Azerbaycan basınının 150 yıllık tarihi hafızasını gelecek nesillere aktarmak ve canlı tutmaktır.” ifadelerini kullanmıştır.

Kaynak: Odatv.com


Related Posts

Antalya’da temmuz rekoru kırıldı: Tarihi rekora koşuyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sosyal medya hesabından 19 Temmuz 2025 tarihinde Antalya ve Gazipaşa havalimanlarından toplam 102.006 yabancı ziyaretçi Türkiye’ye giriş yaptığını açıkladı. Antalya böylelikle, Temmuz ayında yabancı ziyaretçi sayısında yeni bir rekora daha imza attı.

Önü açık 2 yıllık bölümler: Bu bölümler geleceğin meslekleri olarak adlandırılıyor

YKS sonuçları açıklandı ve tercih süreci başladı. Herkes gözünü popüler 4 yıllık bölümlere dikmişken, sessizce yükselen bazı 2 yıllık programlar dikkat çekiyor. İşte, önü açık 2 yıllık üniversite bölümleri…

Aşkın Büyüsü 2’nin çekimleri başladı: Cadılar geri döndü

Nicole Kidman ve Sandra Bullock’un başrollerini paylaştığı Aşkın Büyüsü, yıllar sonra geri dönüyor. Merakla beklenen devam filminin çekimleri başladı.

Prof. Dr. Nurullah Okumuş kimdir, kaç yaşında, nereli? Yeni Sağlık Bakan Yardımcısı Nurullah Okumuş’un biyografisi ve hayatı!

Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararına göre Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Sağlık Bakan Yardımcılığı görevine getirildi. Atama kararı sonrası, Prof. Dr. Nurullah Okumuş’un hayatı ve biyografisi gündeme geldi. 121’i uluslararası, 33’ü ise ulusal hakemli dergilerde olmak üzere alanında 150’nin üzerinde bilimsel makalesi yayınlanan Okumuş’un kendi alanında çok sayıda eğitici sertifikası bulunuyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Hacettepe Üniversitesi’nden mezun oldu. Peki, Prof. Dr. Nurullah Okumuş kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Yeni Sağlık Bakan Yardımcısı Nurullah Okumuş’un biyografisi ve hayatı hakkında bilgiler.

Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi 10 Temmuz son durum? Hakaret içerikli paylaşımlar sonrası mahkeme kararını verdi! İşte Twitter yapay zeka uygulaması Grok son durum

Sosyal paylaşım ağı X yani eski adıyla Twitter’ın yapay zeka uygulaması Grok’un hakaret içerikli paylaşımları sonrası yargı harekete geçti. Uyulama tarafından verilen uygunsuz içerikli cevaplarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma açıldı. Soruşturma sonrasında sosyal medya kullanıcıları başta olmak üzere kamuoyunda “Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi?” sorusu cevabını arıyor. Peki, Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? İşte 10 Temmuz itibarıyla Grok hakkında açılan soruşturmada son durum…

Van’da bir ilk: Picasso’nun orijinal eserleri Türkiye’de

Van’da bir ilk: Picasso’nun orijinal eserleri Türkiye’de