Isı pompası pazarı Türkiye’de büyüyor

Isı Pompaları: Fosil Yakıtların Alternatifi ve Geleceğin Enerji Çözümü

İklim krizinin etkilerini her geçen gün daha yakından hissettiğimiz bu dönemde, enerji verimliliği ve karbon salımının azaltılması, küresel ekonomilerin ve tüm sektörlerin ortak öncelikleri arasında yer alıyor. Özellikle binalar, dünya genelinde enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 34’ünü ve küresel karbon emisyonlarının yüzde 37’sini oluşturuyor. Binalarda kullanılan enerjinin yarısından fazlasının ısıtma ve soğutma sistemlerine harcandığı göz önüne alındığında, bu alanda yapılacak dönüşümün iklim hedeflerine ulaşmada kritik öneme sahip olduğu görülüyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında güncellenen binalarda Enerji Performansı Direktifi de ısıtma ve soğutma sistemlerinden fosil yakıtların kademeli olarak çıkarılmasını ve 2035 yılına kadar enerji tüketiminde yüzde 20-22 oranında azalma sağlanmasını öngörüyor. İşte tam bu noktada, gelecekte fosil yakıtlara önemli bir alternatif olarak ısı pompası teknolojisi öne çıkıyor.

Baymak Genel Müdürü Ülkü Özcan, ısı pompası segmentindeki gelişmelere dair şunları söyledi: “Enerjinin büyük kısmını doğadan alan ısı pompaları, düşük enerji tüketimi ve yüksek verimlilik özellikleriyle öne çıkıyor. Hava kaynaklı ısı pompaları, yüzde 80’e varan enerji tasarrufu sağlıyor.”

Avrupa’da ısı pompası satışları son üç yılda ikiye katlanırken, birçok ülke bu teknolojiyi hem bireysel hem kamusal teşviklerle destekliyor. Türkiye’de ise 2020 yılında yaklaşık 10 bin adet olan ısı pompası satışı, 2025 itibarıyla 20 bin adedi aşmış durumda. Isı pompaları, hem bireysel hem de kurumsal kullanıcıların karbon ayak izini azaltmalarını sağlarken, ülkemizin dışa bağımlı enerji yapısını daha dengeli hale getirmeye katkıda bulunuyor. Bugün Türkiye’de yaklaşık 45 bin hanede ısı pompası kullanıldığı tahmin ediliyor. Orta vadede ise bu sayının hızla katlanarak artacağı öngörülüyor.

Related Posts

Çin’in teşvik planı zora girdi: Bankalar tüketici kredisi hedeflerinde zorlanıyor

Çin ekonomisindeki yavaşlama ve özellikle emlak sektöründeki sıkıntılar, tüketicilerin harcama eğilimlerini olumsuz etkiliyor. Artan belirsizlikler ve iş piyasasındaki durgunluk, hanehalkının yeni kredi alma isteğini azaltırken, mevcut borçlarını …

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Trump yatırımcıları korkuttu! Dünya altının peşine düştü

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeleriyle küresel piyasalardaki endişe ve belirsizlik arttı. Yatırımcılar fiziksel altın destekli borsa yatırım fonlarına (ETF) akın etti. Dünya Altın Konseyi’ne göre, yılın ilk yarısında bu fonlara 38 milyar dolarlık giriş oldu.

Çivi çakmayan AKP dış borçta rekor kırdı!

Dış borç, 527.5 milyar dolarla rekor kırarken bu borcun büyük bir bölümü AKP döneminde gerçekleşti. CHP, dış borç stokunun AKP’nin iktidarda olduğu dönemde 395.7 milyar dolar arttığına dikkat çekti. CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporunda, kamu, Merkez …

19 banka birden emekli promosyonlarını değiştirecek

En düşük emekli maaşının değişmesiyle birlikte geçtiğimiz yıl SGK ile sözleşme imzalayan 19 banka, emeklilik promosyonlarında değişikliğe gidecek.