Merkez Bankası Başkanı açıkladı: Risk arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’dan Finans Zirvesi 2025 Değerlendirmesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen Finans Zirvesi 2025’te önemli açıklamalarda bulundu.

Karahan’ın konuşmasında öne çıkanlar:

  • Mart ayında finansal piyasalardaki hareketlilik karşısında proaktif bir şekilde tedbirler aldık. Para politikasındaki kararlı duruşumuzu sürdürerek, dezenflasyonu devam ettireceğiz.
  • Gelişmekte olan ülkelerdeki merkez bankaları, küresel finansal döngülerin belirsizliklerle dolu olduğu ortamda, para politikası araçlarını çeşitlendiriyor.
  • 2008–2009 Küresel Finansal Krizi sonrasında, merkez bankaları faiz oranlarını ayarlamakla kalmayıp, makroihtiyati politikaları sıkılaştırarak finansal istikrarı destekledi.

Karahan, “tek tip” politika yerine ülkelere özgü koşullara uygun çok araçlı ve esnek politika yaklaşımlarının daha doğru olduğunu ifade etti. TCMB olarak politika faizini çeşitli makroihtiyati politikalarla güçlendirdiklerini belirtti.

Finansal piyasaların etkin işleyişini sürdürmek için tüm para politikası araçlarını kararlılıkla kullanacaklarını vurgulayan Karahan, likidite koşullarını yakından takip edeceklerini ve likidite yönetim araçlarını etkili bir şekilde kullanacaklarını sözlerine ekledi.

Zirai Don Gıda Fiyatlarındaki Yükselişin Riskleri Artırdığı Gözlemlendi

  • Yıllık bazda düşüş eğiliminde olan gıda fiyatları, ramazan ayının da etkisiyle nisan ayında ılımlı bir artış gösterdi. Ancak, geçtiğimiz ay yaşanan zirai don hadisesi, işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdı.
  • Tüketici fiyatlarındaki maliyet kaynaklı baskıların azaldığını belirten Karahan, enflasyon beklentilerinin dezenflasyon patikasının üzerinde seyrine devam ettiğini ifade etti.
  • TCMB olarak belirsizliklerin arttığı dönemde ihtiyatlı bir para politikası duruşu sergilediklerini belirten Karahan, enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarının sağlanana kadar sıkı bir para politikası uygulamaya devam edeceklerini söyledi.

KKM Hesaplarından Dövize Geçiş Oranı Açıklandı

  • Son 12 ayda vadesi dolan KKM hesaplarından dövize geçiş oranının yüzde 14,5 seviyesinde gerçekleştiği açıklandı.
  • TCMB’nin para politikası duruşu ve makroihtiyati çerçevenin mevduat faizlerini destekleyerek TL’ye geçişi ve tasarrufları teşvik ettiği belirtildi.
  • Yurt içi talebin ılımlı seyrettiği ancak bir miktar dirençli olduğu gözlemlendi.

Related Posts

Muhittin Böcek hibe etti: Kilosunu 700 bin liradan satıyorlar

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal üretimi çeşitlendirmek ve kırsalda kalkınmayı desteklemek amacıyla başlattığı projede önemli bir aşamaya geçildi. MUHİTTİN BÖCEK HİBE ETTİ Başkan Muhittin Böcek’in “Yerelden Kalkınma” vizyonu doğrultusunda …

Isı pompası pazarı Türkiye’de büyüyor

Enerji verimliliği ve karbon salımının azaltılmasında önemli rol üstlenen ısı pompası pazarının Türkiye’de hızla büyüdüğü belirtildi.

Çin’in teşvik planı zora girdi: Bankalar tüketici kredisi hedeflerinde zorlanıyor

Çin ekonomisindeki yavaşlama ve özellikle emlak sektöründeki sıkıntılar, tüketicilerin harcama eğilimlerini olumsuz etkiliyor. Artan belirsizlikler ve iş piyasasındaki durgunluk, hanehalkının yeni kredi alma isteğini azaltırken, mevcut borçlarını …

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Trump yatırımcıları korkuttu! Dünya altının peşine düştü

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeleriyle küresel piyasalardaki endişe ve belirsizlik arttı. Yatırımcılar fiziksel altın destekli borsa yatırım fonlarına (ETF) akın etti. Dünya Altın Konseyi’ne göre, yılın ilk yarısında bu fonlara 38 milyar dolarlık giriş oldu.