Firavunların kadim ekmeğiydi, şimdi milyonların tercih oldu: İşte daha az işlenmiş o ekmek

Ekşi mayalı ekmek, pandemiden sonra yeniden popülerlik kazandı. Firavunların kadim ekmeği son yıllarda birçok kişinin tercihi oldu. Pekü ekşi maya gerçekten normal ekmekten daha mı sağlıklı?

İlk olarak, ekşi maya, fermente bir maya türü olduğu için daha az işlenmiş ve doğal bir alternatif sunar. Çalışmalar, ekşi mayanın içerisindeki probiyotiklerin sindirimi kolaylaştırdığını ve bağırsak sağlığını iyileştirdiğini göstermektedir. Ayrıca, ekşi maya ekmeği, daha düşük glisemik indeks değerine sahip olup, kan şekerinin daha yavaş yükselmesine yardımcı olur. Bu da diyabet hastaları için daha sağlıklı bir seçenek oluşturabilir.

Bir diğer önemli nokta ise ekşi mayanın, buğdayın içerdiği bazı antinutrientleri (besin emilimini engelleyen maddeler) azalttığına dair bilimsel kanıtlardır. Bu, vücudun ekşi mayalı ekmekten daha fazla besin öğesi emmesini sağlayabilir.

Ekşi mayanın buğdayın içerdiği bazı antinutrientleri (besin emilimini engelleyen maddeler) azalttığına dair bilimsel kanıtlar da mevcuttur (Bello et al., 2019). Bu da, vücudun ekşi mayalı ekmekten daha fazla besin öğesi emmesini sağlayabilir.

Öte yandan, normal ekmek de sağlıklı bir seçenek olabilir, özellikle tam buğday ekmeği tercih edildiğinde. Uzmanlar, hangi tür ekmeğin daha sağlıklı olduğunu değerlendirirken, kullanılan malzemelerin kalitesinin ve işlenme derecesinin büyük önem taşıdığını vurgulamaktadır.

Sonuç olarak, ekşi mayalı ekmek, sağlık açısından birçok avantaj sunabilir, ancak nihayetinde, kişinin diyetine uygunluğu ve tercihlerine göre her iki tür ekmek de sağlıklı bir seçenek olabilir.

Related Posts

Cilt kanseri vakalarında korkutan artış: Nasıl korunuruz?

Hem Türkiye’de hem de dünyada cilt kanseri vakalarında artış görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Yusuf Kelleci, cilt kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. Kelleci, “Güneşin zararlı etkilerine bağlı cilt hasarlarının yüzde 90’ı, korunma önlemleriyle engellenebilmektedir” dedi.

Alerjik rinit baharla birlikte artıyor: Sinüzite dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

20’lik Dişlere Dikkat !

20’lik dişlerin estetik açıdan çok önemli olduğunu anlatan uzmanlar, 20’lik dişlere yapılacak müdahalelerin gülüş estetiğini etkileyeceğini söyledi. 

1 fincan içen boğaz ağrısını unutuyor! Doktorların doğal reçete, antibiyotik gibi etki ediyor

İster soğuk algınlığınız olsun ister mevsimsel alerjilerle mücadele ediyor olun, boğaz ağrısıyla uğraşmak can sıkıcı bir durum olabilir. Sıcak sıvılar tahrişi hafifletmeye yardımcı olabileceğinden, yaygın bir çözüm sıcak çay içmekten geçer. Ancak kesin bir çözüm arıyorsanız size nokta atışı bir çay önereceğiz. İşte boğaz ağrısını alıp götüren o çay!

Deprem gecelerinde araçta uyuyanlar dikkat! Hayati tehlike taşıyor

İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok vatandaş, artçı sarsıntı korkusuyla geceyi dışarıda geçirmeyi tercih etti. Evlerine girmeye çekinen birçok kişi, araçlarında konakladı. Güvenli Sürüş Uzmanı Erhan Arıkan, bu tercih sırasında yapılan hayati bir hataya dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir