Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Trump’ın Rusya söylemleri neden sertleşti? Diplomasi ile pervasızlık arasında…

ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yönelik son günlerde şaşırtıcı şekilde sertleşen söylemi, uluslararası diplomaside dikkat çeken yorumlara neden oluyor. Trump’ın söylemlerindeki farklılaşma ABD basınında yer yer …

Rusya, doğum hastanesini vurdu: Anneler bebekleriyle kaçtı

Rusya’nın Harkov’a düzenlediği İHA saldırısında bir doğum hastanesi vuruldu. Camlar kırıldı, bebeklerin üzerine parçalar düştü. Aileler yeni doğanlarla sığınaklara koştu, üç anne ve üç bebek yoğun stresten etkilendi.

Görüntüler paylaşıldı… Terör örgütü PKK silah bıraktı: İlk açıklama geldi

Son dakika haberi… Terör örgütü PKK, 41 yıllık silahlı faaliyetlerine bugün yapılan törenle son verdi. Irak’ın Süleymaniye kırsalında gerçekleşen ilk silah bırakma töreni için DEM Parti heyeti de bölgeye gitti. Silah bırakma 11.50 itibarıyla tamamlandı. Örgütten ilk açıklama gelirken; PKK’li teröristlerin silahları yakma görüntüleri de paylaşıldı.

Nestle’nin şişe sularında sağlık alarmı: Polis şirkete baskın yaptı

Fransa’da şişe sularda yasaklı arıtma sistemi kullanıldığı gerekçesiyle polis, Nestle Grubu’nun Issy-les-Moulineaux merkezinde arama yaptı.

Eyüpsultan’da lastik deposu alev alev yandı

Yangın, saat 00.00 sıralarında Ağaçlı Köy Yolunda bulunan lastik deposunda çıktı. Lastik deposunda henüz bilinmeyen bir nedenle başlayan alevler, kısa sürede büyüyerek bitişikte bulunan eve sıçradı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye …

ABD Afrika’da neyin peşinde

Washington yönetimi son dönemde Afrika kıtasındaki ülkelerle olan ilişkilerini güçlendirme sinyalleri verirken, bu ilginin arkasında yatan temel sebebin değerli mineraller olduğu belirtiliyor.